Insomnia

Mennyit keres a legtöbb magyar?

2023. június 26. - Insomnus

A KSH szerint az idei áprilist vizsgálva, a bruttó átlagkereset 568 300 Ft, a nettó átlagkereset pedig 391 700 Ft volt. (Forrás: KSH) Amikor ezek a számok napvilágot láttak nemrégiben, számtalan ismerősöm tett gúnyos megjegyzéseket az interneten (különböző fórumokon és közösségi oldalakon) mondván: felháborítóan túlzóak és torzak ezek az adatok. Jobban megnézve én is meglepődtem, de eszembe jutott a sokszor említett példa: "ha átlagoljuk az MNB elnök 8 milliós fizetését Mari néni takarítónői bérével, akkor kettejük átlag-fizuja 4 millió feletti". A példa jól érzékelteti, hogy átlag-fizetés mint indikátor mennyire abszurd és komolyan nem vehető, főleg ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyit keres a legtöbb magyar. Erre inkább a medián jövedelem a jobb.

fizetes.jpg

Forrás: LINK

Magyarországon a medián jövedelem Korózs Lajos szerint 306 700 Ft. Hogy ez mit jelent? Két módon olvastam magyarázatot rá, az egyik szerint "ennél keres kevesebbet, illetve többet a magyarok fele", a másik szerint: "olyan középértéket mutat, hogy ha minden magyar munkavállalót sorba állítunk, akkor a középen álló dolgozó fizetését láthatjuk". A hrportal.hu meghatározása szerint:

"A mediánbért úgy határozzák meg, hogy a fizetéseket sorba rendezik, és a középre eső érték lesz a mediánbér: ennél a dolgozók fele többet, fele kevesebbet keres."

Ez a terminus szerintem kiválóan alkalmas arra, hogy jelezze, mennyit keres legtöbbünk és nagyjából hogyan is állnak a fizetések kis hazánkban. Nos, nem túl fényesen: a 300 ezer körüli nettó jövedelem a legalacsonyabb a régióban, ugyanakkor még ez a szám is magasabb például az én béremnél (noha diplomát megkövetelő munkakörben dolgozom) és csak mellék-jövedelmeimmel érem el ezt a jövedelmi szintet (éppenhogy).

A "mire elég havi 300 ezer" már bonyolultabb kérdés, mert például nyilván függ a család összjövedelmétől és attól is, hogy teljesen egyedül kell e ebből megélnünk és akadnak e magas fix-kiadásaink (mint törlesztő-részletek [lakás, kocsi] vagy például van e tartásdíj fizetési kötelezettségünk). De az biztosnak tűnik, hogy aki ma nettó 300 ezer körül keres, az a lakása költségein (rezsijén), havi élelmén, közlekedésén és kommunikációs kiadásain túl (internet, telefon, TV) nem nagyon tud másra költeni (pláne félretenni). Ez a mai magyar rögvalóság az "alsó 80% számára". Hogy odafent mi a helyzet, arra nem is gondolok. (Méginkább inszomniás leszek tőle.)

also_insomnia1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://insomn1a.blog.hu/api/trackback/id/tr1918154194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AstonAlex 2023.06.27. 19:22:35

Mit kell dolgozni ahhoz, ráadásul diplomával, hogy még mellékes keresettel is épphogy 300e Ft-ot visz haza az ember...?
Miközben a talicska tolató segéd munkás is többet visz haza ennél.

Nanga Parbat 2023.06.27. 20:48:13

@AstonAlex: Én sem keresek 300 ezer nettót, köztisztviselőként. És a barátaim fele sem. Akad köztük vámos, katona, tanár is. Mind 240-250 körül kap max.

misztikus alfahím 2023.06.27. 21:19:29

@insomnia

Ajánlom figyelmedbe a "MÓDUSZ" -t mint statisztikai fogalmat:

"A módusz a legyakoribb, legáltalánosabb, legjellemzőbb tipikus érték.
Ha diszkrét mennyiségi értékek elemzéséről van szó, akkor a módusz a leggyakrabban előforduló (legnagyobb valószínűséggel előforduló) elem értéke. "

Azaz, ha arra vagy kíváncsi mekkora a jövedelme a legtöbb magyarnak, akkor a módusz értéket keresd.

Személyes megjegyzésem:
Valójában Magyarországon a módusz sem fog tiszta képet adni, ugyanis nem tudhatod, hogy hányan élnek ténylegesen abból a bérből és hányan vannak akiknek ezenkívül van még be nem jelentett, adózatlan jövedelme (tipikusan boríték).
Amíg ilyen szintű az adóelkerülés, addig teljesen felesleges a hivatalosan elérhető, statisztikákban szereplő bérekre építeni bármit is.

Insomnus 2023.06.27. 21:35:14

@misztikus alfahím: Ismerem a módusz meghatározását, de nem találtam sehol ilyen adatot a magyar foglalkoztatottakra vonatkozóan. Ezért írtam a mediánról. Neked van adatod a módusz szerinti jövedelemről?

KékFény6 2023.06.28. 00:27:35

@AstonAlex: Igen, mert talicskát tologató embert egyre kevesebbet találni. Mindenki inkább a légkondis irodában szeretne dolgozni. Így az irodista keres 250e-et, a segédmelós meg 300e-et...

Motorogre 2023.06.28. 09:25:08

@KékFény6: és még egy tényező: pl. egy ácsnak nem kell tökéletes német nyelvtudás, hogy a szomszédban 25-30 eurós órabérért dolgozzon - tárt karokkal várják a szakmunkásokat, de segédeket is. A minősített hegesztőről már irni se merek, annyit keres .... Aki viszont matematikát vagy történelmet szeretne ott tanítani, vagy gyógyszertárban dolgozni - hibátlan német kell(ene).

Mérnork 2023.06.28. 14:21:27

Jó volt ezt olvasni, mindjárt elégedettebb vagyok a fizummal. ;-)))

DFK 2023.06.28. 14:44:13

@Motorogre: hát meg kell tanulni perfekt németül... azt lehet menni osztrákiába tanítani.
süti beállítások módosítása