Insomnia

Veszélyt jelenthet a mesterséges intelligencia?

2023. június 26. - Insomnus

A mesterséges intelligencia vagy AI (artificial intelligence) mesterséges tudat által megnyilvánuló intelligenciát takar, mely az emberi gondolkodást megközelítő módon képes a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás, problémamegoldás és önfejlesztés megvalósítására.

mesterseges_iq.jpg

A kép forrása: LINK

Jelenleg még csak korlátozott formában létezik az orvostudomány, hadászat, video-játék-ipar területén illetve az ipari-gyártás-struktúrákban, űrkutatásban. Vagyis jelenleg "szolgál" bennünket, segíti a fejlődést. Ugyanakkor megjelent a köztudatban veszélyforrásként is, ennek kifejeződése az úgynevezett szingularitás. (lat.: singular = egyedülálló).

A szingularitás fogalomként megtalálható a matematikában és fizikában is, de a mesterséges intelligencia kapcsán inkább a technológiai-társadalmi megfogalmazása az érdekes. A szingularitás blogon a következő módon fogalmaztam meg (miután végig-olvastam az interneten szinte az összes megközelítést):

A szingularitás egy olyan jövőbeni eseménysort és időpillanatot takar, melyben a mesterséges, önfejlesztésre képes és exponenciálisan felgyorsuló innovációkra alkalmas intelligencia megszületik, meghaladja a humán értelmet, majd függetlenedik az embertől és összekapcsolódva a földi infrastruktúrával a jelenkor embere számára felfoghatatlan változásokat hoz, gyökeresen átalakítva, felforgatva jelenkorunk társadalmát és általános berendezkedését.

Vészt-jóslóan hangzik, a kérdés csak az: bekövetkezhet e és ha igen, mikor? James Cameron már 1984-ben válaszolt erre a Terminátor című filmmel, ahol az AI egy számítógép, mely a Skynet nevet viseli. Abban a bizonyos történetben a Skynet az emberiség ellen fordul és majdnem ki is írtja azt.

A realitások talaján maradva is nyugtalanító azonban a közeljövő azon lehetősége, hogy az AI egyre szélesebb-körű alkalmazást nyer az élet minden területén. Azon túl, hogy jelentősen csökkentheti az emberi munkaerő-igényt (hiszen kikapcsolja számtalan gazdaság-területen az élőmunkaerő szükségességét), az AI kérdéskörnek akad egy félelmetesebb vetülete is. Mi van, ha a legfontosabb gazdasági-társadalmi döntésekből teljesen kiiktatják az emberi gondolkodás kevéssé helyettesíthető elemeit? Ilyen a tolerancia, együttérzés, részvét, nagylelkűség, megbocsátás? Ezek az AI által egyelőre legkevésbé "megtanulható" dolgok. Akárcsak a művészet és az elvont dolgok értelmezése. Az embert többek közt az teszi emberré, hogy mindezekre képes (egyedül az Univerzumban [legalábbis egyelőre így hisszük]). Mi van, ha stratégiai döntésekben mint akár a foglalkoztatás, szociális szféra egy gép dönt helyettünk, figyelmen kívül hagyva az előbbiekben felsorolt érzelmeket?

Elvontabb "vizekre evezve": Az AI kezébe vehet fontos döntéseket? Kirobbanthat például háborúkat? Kiszoríthatja az emberi tényezőt mindenhonnan? Előfordulhat, hogy egy ponton túl már nem segítő és fejlesztő, hanem veszélyes tényező lesz belőle. Rábízza egy ponton az emberiség a sorsát a mesterséges intelligenciára? Ha igen, milyen következményekkel számolhatunk?

Köszönjük, hogy voksolt!

also_insomnia1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://insomn1a.blog.hu/api/trackback/id/tr4718153908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanga Parbat 2023.06.27. 12:32:38

A kérdésben az a legfontosabb vonatkozás, hogy a fejlett országok átengedik e valaha a stratégiai döntéseik meghozatalát a mesterséges intelligencia számára. Ha igen, akkor jön a második talány: milyen lesz az a jövő, melyben a jéghideg számítás ural mindent és teljesen kikapcsolják a típusos emberi viselkedés illetve gondolkodás emocionális elemeit? Végül egy futurisztikus kérdés: képes lehet e valaha is az AI önérdek szerinti cselekvésre?
süti beállítások módosítása